Welcome to DroneRacingPilots!
Join our free drone racing community today!
Sign up

Asking for help: getting Tyro 99 off the ground

Kspearson1

Member
Joined
Oct 21, 2019
Messages
14
Reaction score
6
Age
37
Any ideas on my Tyro 99? I re-wired the motors and confirmed they spin inward. Motors with the black/silver nuts are opposing.

When I spin the motors individually in BF all is good, but when I go outdoors with the RX, it’s haywire. It freaks out and I can’t get it off the ground.

I tried posting a short video but no dice.
 

Attachments

  • image.jpg
    image.jpg
    2.1 MB · Views: 2
  • image.jpg
    image.jpg
    1.9 MB · Views: 2
  • image.jpg
    image.jpg
    1.5 MB · Views: 2

Kspearson1

Member
Joined
Oct 21, 2019
Messages
14
Reaction score
6
Age
37
Yes the orientation in BF corresponds to the correct correct movements. I’ve gone thru each individual motor in BF motor tab as well as slo motion video to confirm the props are spinning inward (4 and 1 CW, 2 and 3 CCW) and the props are installed to have the leading edge go first.

Is there an RX setting I’m possible missing? When I power up all the motors in BF using the master slide, they all turn smooth. But when I add power when connected to the RX some of the motor seem to run really rough.
 
  • Like
Reactions: rtkDarling

rtkDarling

Well-Known Member
Joined
Nov 1, 2018
Messages
741
Reaction score
1,118
Age
38
It's a detail you're missing. If you reversed your prop direction, there's a box you need to check.


You need to check your motor mapping. Maybe each one turns, but is motor 1 in the correct corner? You can check in the motors tab.

You'll also need to double check your ESC protocol. Make sure BLheli is running the same (prob. dshot600)

Still stuck? film the liftoff trouble with your phone. Capture the arming, the spinning blades, and the flip as best you can and we'll take a look. No worries, this is really common for a first build, and can happen to all of us. It's one of the first things we learn to troubleshoot.
 
  • Like
Reactions: HighTechPauper

Kspearson1

Member
Joined
Oct 21, 2019
Messages
14
Reaction score
6
Age
37

Made a short video. I’ve since tightened Up the props but that didn’t seem to solve the issue. I recalibrated so it doesn’t think it’s sideways. I’m wondering if my incredibly crappy solder job would have anything to do with it. Although that wouldn’t explain why the motors work correctly when powered in beta flight
 

Kspearson1

Member
Joined
Oct 21, 2019
Messages
14
Reaction score
6
Age
37

Made a short video. I’ve since tightened Up the props but that didn’t seem to solve the issue. I recalibrated so it doesn’t think it’s sideways. I’m wondering if my incredibly crappy solder job would have anything to do with it. Although that wouldn’t explain why the motors work correctly when powered in beta flight
It's a detail you're missing. If you reversed your prop direction, there's a box you need to check.


You need to check your motor mapping. Maybe each one turns, but is motor 1 in the correct corner? You can check in the motors tab.

You'll also need to double check your ESC protocol. Make sure BLheli is running the same (prob. dshot600)

Still stuck? film the liftoff trouble with your phone. Capture the arming, the spinning blades, and the flip as best you can and we'll take a look. No worries, this is really common for a first build, and can happen to all of us. It's one of the first things we learn to troubleshoot.
 

Kspearson1

Member
Joined
Oct 21, 2019
Messages
14
Reaction score
6
Age
37
The correct motors spin when prompted in BF. I’ve never done bheli before so I’ll have to look into that. Nevertheless the video should confirm the motors are spinning in the right direction.
 

rtkDarling

Well-Known Member
Joined
Nov 1, 2018
Messages
741
Reaction score
1,118
Age
38
The loose props would do it for sure, and unfortunately they make it impossible to tell what's actually wrong. If tightening your props didn't work, and you're sure you have the FC oriented correctly and it still isn't working, it might be your ESC protocol.



If it on 600 and not working, we can try multishot.

There's a lot in here, but it's great info

You'll want to DL a BLheli config

we can check out your ESCs with this if all else fails.

So, if the props are TIGHT, try that recording again and we can get you in the air :)
 

Katsumoto

Member
Joined
Mar 19, 2020
Messages
6
Reaction score
2
Age
50
Location
Vienna - Austria
Any ideas on my Tyro 99? I re-wired the motors and confirmed they spin inward. Motors with the black/silver nuts are opposing.

When I spin the motors individually in BF all is good, but when I go outdoors with the RX, it’s haywire. It freaks out and I can’t get it off the ground.

I tried posting a short video but no dice.
 

Katsumoto

Member
Joined
Mar 19, 2020
Messages
6
Reaction score
2
Age
50
Location
Vienna - Austria
Sorry dude,
Look at my Video, if your Tyro-motors freaks out the same way, then you got prabably a broken FC. I got a broken FC....no orientation error, props and spinning direction was ok........I got replacement (FC) from banggood.......
 

Latest threads

Members online

Forum statistics

Threads
3,514
Messages
29,973
Members
2,954
Latest member
ABSURDFPV