Welcome to DroneRacingPilots!
Join our free drone racing community today!
Sign up

BLheli says no ESC connection for all 4 ESC (4 in 1 Mamba f405)

Jamie34

Member
Joined
Feb 5, 2020
Messages
6
Reaction score
3
Age
15
Please help, I am new to the fpv drones and when I plug in my battery the motors do move a little bit and beeps, so I assume my esc can't be fried? I got the transmitter bound as well (the green light is on on the receiver) but it isn't recognized in betaflight when I move the sticks or try to set stick functions... In betaflight the motors do not spin when I do the test either, and it will not calibrate. Any input would be helpful, thanks.
 

HighTechPauper

Well-Known Member
Joined
Feb 5, 2017
Messages
1,902
Reaction score
2,121
Location
The Chesapeake Bay
Hi @Jamie34, welcome to the forum. Here are a couple things to research and think about regarding this.
Are you using BLHeli, or BLHeli32? You may be using the wrong one for the ESC you have.
Who built this quad and which port is the receiver on?
Did you check the tick box in the motors tab verifying the props are off and that you understand the risk?
ESC's only need "calibration" if the protocol being used is an Analog protocol (Oneshot, Multishot) and do not get calibrated if running a Digital protocol like DShot.

Normally we will need a little more info than you have provided, like what TX and what RX you are using, how you currently have the configuration in BF etc. Not seeing the sticks is a fairly common issue people run into, and it is usually wiring or config that is the issue.
 

Jamie34

Member
Joined
Feb 5, 2020
Messages
6
Reaction score
3
Age
15
@HighTechPauper I have tried both versions of BLHeli, and still no luck. The reviewer is a fr sky and it is on the S.bus uart 1 port of the mamba f405 4in1. Yes I have checked the tick box. I have serial RX turned on as well, so not sure what the issue is... I’m not sure what more info to provide so if you would tell me what to tell you that would be great. Thanks!
 
  • Like
Reactions: Jtrjr

HighTechPauper

Well-Known Member
Joined
Feb 5, 2017
Messages
1,902
Reaction score
2,121
Location
The Chesapeake Bay
There is so much to know to troubleshoot this effectively, it is almost impossible to do with a few texts. When we are new, we just don't know what we don't know. If you need I can work with you to try and get things working, and teach you a little as we go. If you want, just PM me and we can figure out how to get started.

So in Ports tab you have UART 1 set for serial RX, and in the Config tab you are set for Serial Provider and set to SBUS below that?
In BLHeli you are using the same port that you connect with BF, but you have "disconnected" in BF before you try to connect in BLHeli?
 

Jamie34

Member
Joined
Feb 5, 2020
Messages
6
Reaction score
3
Age
15
Yes I have UART 1 set for serial RX, and in the Config tab I am set for Serial Provider and set to SBUS below that. In BLheli it says "found no valid esc configuration." I have tried about everything I can find online and am thinking the ESC could be fried. If it were fried would it be possible for the motors still to spin when I plug the battery in? Because they move when I first plug it in so I thought it could not be fried?
 
  • Like
Reactions: NeoCloneOne

Jamie34

Member
Joined
Feb 5, 2020
Messages
6
Reaction score
3
Age
15
Yes this is what happens, so the ESC is fine which is good. Can you think of any reasons why it wont recognize it in BLheli? The other issue I am having is the transmitter not being recognized in Betalflight even though it is bound to the receiver, which is connected to Uart1 S.bus. Could one of these issues be the cause of the other? Or are these going to be two separate problems?
 

HighTechPauper

Well-Known Member
Joined
Feb 5, 2017
Messages
1,902
Reaction score
2,121
Location
The Chesapeake Bay
I don’t think the 2 issues could be related since you have bad indications during multiple different tests. There are all kinds of things that could cause issues, but there isn’t any silver bullet to fix things. Did you build this quad yourself, or is it a pre-built? If the battery is attached when you try to spin up the motors in the motors tab (which bypasses the FC functionality) then you have bigger issues. If battery power is getting to the ESC then it will make the 5 tone startup sounds, do you get all 5 tones, or only 3?
 

Jamie34

Member
Joined
Feb 5, 2020
Messages
6
Reaction score
3
Age
15
I only get 3 startup beeps... How would I make it be seen by the ESC? I have tried resoldering and no luck. I built this myself.
 
  • Like
Reactions: NeoCloneOne

HighTechPauper

Well-Known Member
Joined
Feb 5, 2017
Messages
1,902
Reaction score
2,121
Location
The Chesapeake Bay
I only get 3 startup beeps... How would I make it be seen by the ESC? I have tried resoldering and no luck. I built this myself.
Well, at least we know where the start of your problems are. Without the FC and ESC being properly connected we now know why you cannot see the ESC's in BLHeli, why the motors won't spin up in the motors tab, and it could also be the reason why you are not getting receiver inputs to the FC.
 

NeoCloneOne

Well-Known Member
Joined
Oct 6, 2017
Messages
199
Reaction score
147
Age
53
Location
Honolulu, Hawaii
I have recently built a new racer with this exact same board. First, make sure you have your receiver's signal wire soldered to the sbus labeled pad on your FC board (left side with arrow orientated forward). Also, what you can check is the multi-wire harness from the ESC to the FC (red wires). The connectors make bad contacts to the plugs on the boards and I had to jiggle them to get it to work sometimes, so what I did instead was solder each wire to their respectable places to get a better, more solid connection. This is tedious because there are 8 wires and the solder pads on both boards are tiny and close to each other (careful not to bridge the solder by accident before plugging battery in). If you get all 5 tones on battery plug in, then all should be working fine. You should see all ESCs on BLHeli, too.
 
  • Like
Reactions: Jtrjr

Latest threads

Members online

Forum statistics

Threads
2,992
Messages
25,973
Members
2,549
Latest member
LeandroY31